Blogger betalen, ja of nee?

Vandaag de eerste blog in een serie over influencer marketing. Vandaag ga ik dieper in op het fenomeen ‘wel of niet blogger betalen’. Bedrijven raken steeds meer vertrouwd met de term influencer marketing. Het is overduidelijk dat deze markt aan het groeien is en dat het mooie samenwerkingen kan opleveren. Maar op welke manier levert de samenwerking het meeste op voor beide partijen? En hoe pak je het op de juiste manier aan?

Vanuit mijn voormalige bureau Blogger Media en mijn huidige bedrijf Nomadness PR praten we geregeld met ondernemers over online marketing en de mogelijkheden die er zijn om het merk onder de aandacht te brengen van potentiële klanten.Wat vaak tot onbegrip leidt is het feit dat influencers (bloggers) een tarief hanteren voor de werkzaamheden. Dit zijn voornamelijk de influencers met een groot netwerk.

Waarom hanteren influencers tarieven?

 1. Compensatie voor de tijd die ze bezig zijn met een artikel
 2. Het gebruik van het opgebouwde netwerk

Reden 1: Compensatie voor de tijd

Merken zijn tegenwoordig kieskeurig in het selecteren van de online media. Je wil je merk ook niet overal voorbij laten komen, dus worden bloggers selectief gekozen. Daarnaast worden er vaak ook hoge eisen gesteld aan een artikel. Het moet bijvoorbeeld bepaalde keywords bevatten en linken naar de website van de klant. Voordat bedrijf en blogger concrete afspraken hebben gemaakt is er misschien al tientallen keren heen en weer gemaild. Reken eens uit hoeveel tijd dat al heeft gekost!

Maar dan zijn we er nog niet.

 • Na de mondelinge afspraken moet er een contract worden opgesteld en ondertekend. Na goedkeuring van het artikel zal een factuur worden opgesteld en moet na betaling de administratie bijgewerkt worden.
 • Na ondertekening van het contract kan de influencer aan de slag met het artikel. Teksten worden geschreven en aangepast voordat het naar de klant wordt toegestuurd. De klant kan het inkijken en eventuele aanpassingen doorgeven.
 • Na de uiteindelijke correctieronde is het tijd voor het beeldmateriaal. Dit is een heel belangrijk onderdeel binnen een artikel. In sommige gevallen kan de klant beeldmateriaal aanleveren, maar in geval van bijvoorbeeld de fashionblogger wil de klant de influencer aangekleed zien in het betreffende merk. Zij zijn namelijk dé aangewezen persoon om te laten zien hoe leuk dat ene jurkje wel niet staat, of hoe stoer die nieuwe boots zijn. De achterban van de influencer smult van dit soort foto’s en zij zijn jouw potentiële nieuwe kopers. Maar deze foto’s worden niet zomaar gemaakt, hier wordt zorgvuldig over nagedacht. Hoe wordt er geposeerd, welke locatie wordt er gebruikt, wordt de foto zelf gemaakt of komt er een professionele fotograaf aan te pas? Hoe groter de influencer is, hoe professioneler het er doorgaans aan toe gaat.
 • Als de foto’s zijn gemaakt worden deze vaak ook nog bewerkt in de huisstijl van de influencer. Eenheid in blogposts is het onderscheidend vermogen van de influencer.
 • Zodra het artikel klaar is, de foto’s zijn gemaakt en bewerkt, kan alles online worden geplaatst. Maar dan zijn we er nog steeds niet. Nu komen de Social media skills aan bod. Het artikel zal veelvuldig worden gedeeld op alle Social media kanalen waarop de influencer actief is.
 • Als de influencer doorgaans zeer interactief blijkt te zijn, zal hij/zij ook veelvuldig moeten reageren op alle vragen en opmerkingen die geplaatst worden naar aanleiding van het artikel.

Reden 2: het gebruik van het netwerk

Een influencer is naast het schrijven van artikelen ook bezig met het opbouwen van een netwerk. Alle mogelijke Social media kanalen worden ingezet om een netwerk op te bouwen van personen die binnen de doelgroep vallen. Als ondernemer zal je wellicht weten hoe moeilijk het is om je netwerk op te bouwen en je eerste opdrachten binnen te halen.

Het opbouwen van een netwerk is geen éénrichtingsverkeer. Het is belangrijk om interactie te creëren met je fans en dat is waar influencers grotendeels mee bezig zijn. Wat vinden de fans leuk, wat willen ze graag zien of lezen en waar moeten ze zijn om in het bezit te komen van die te gekke producten. Ze zijn jouw brand ambassador zoals Doutzen Kroes bijvoorbeeld was voor H&M en Hunkemoller. En denk je dat Doutzen genoegen neemt met alleen een outfit? I rest my case….

Note: bovenstaand verhaal wil natuurlijk niet zeggen dat er geen opties meer zijn voor een barterovereenkomst. Vooral de kleinere bloggers die voet willen zetten in influencer-land zullen akkoord gaan met een barterdeal om op deze manier in contact te komen met nieuwe merken en het opbouwen van een portfolio. Dit is natuurlijk een ideale overeenkomst voor de kleinere merken met weinig tot geen budget. Maar ga er als bedrijf niet klakkeloos vanuit dat alleen bartering een mogelijkheid is.

Nomadness PR is ontstaan uit de behoefte van beide partijen om bovenstaande in goede banen te leiden. Uiteraard kan ik dit verder altijd toelichten mocht je daar behoefte aan hebben.

Liefs Germaine

Germaine

Germaine

Ik houd van reizen, schrijven en fotograferen. II Digital Nomad II Virtual PR agent II Social Influencer II Specialized in influencer marketing II Loves to travel and meet new people ll For collaborations, send me an e-mail!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedIn

19 Comments Leave a comment

 1. Denise Joanne februari 1, 2018 Subscriber

  Top artikel Germaine! Ik sla hem even op om er later nog eens naar terug te kunnen koppelen tijdens het onderhandelen met een merk of bedrijf. Ik heb tot nu toe elk aanbod moeten weigeren omdat elk voorstel met hoge eisen kwam en daar dan een vergoeding van maar 10 euro of zelfs helemaal niks voor stond. Dan doe ik het gewoon liever niet en steek ik mijn tijd liever in mijn eigen artikelen!

  • Germaine februari 1, 2018 Administrator

   Dank je wel Denise! In sommige gevallen mag je best eens van een betaling afwijken, maar het moet voor jouw gevoel wel in verhouding staan voor de tijd die je erin hebt gestoken. Ook ik heb in het begin van mijn ondernemerscarrière weleens werk voor niets gedaan, maar heb hierdoor wel een portfolio opgebouwd. Is je gevoel niet goed, dan niet doen! De juiste opdrachten komen dan vanzelf wel voorbij. Mocht je ooit advies nodig hebben, dan mag je altijd contact met ons opnemen.

 2. Megan februari 1, 2018 Subscriber

  Met dit artikel sla je de spijker op z’n kop. Er gaat zoveel tijd zitten in een opdracht. Hoewel het allemaal té leuk is om te doen is een blijk van waardering in een geldelijke vorm zeer welkom. Dit helpt bloggers alleen maar verder om door te gaan met hun influencer werkzaamheden. Mij in iedergeval wel. Thanks!

  Groeten van een blogger !

  • Germaine februari 1, 2018 Administrator

   Dank je wel voor je reactie Megan. Bij ondernemen (want dat is bloggen ook) zal je soms moeten investeren. Maar dan kan in ieder geval een vorm van bartering volstaan in het begin. Het moet voor beide partijen prettig aanvoelen als je een samenwerking aangaat. Succes met je blog! Liefs Germaine

 3. Babs februari 1, 2018 Subscriber

  Goed artikel! Je vergeet inderdaad bijna hoeveel tijd er al in gaat zitten met het over en weer mailen, laat staan dat er ook nog een preview gevraagd wordt.
  En inderdaad.. al die social media kanalen…ik zie het als een noodzakelijk kwaad, het hoort erbij, maar soms best vermoeiend…

  • Germaine februari 1, 2018 Administrator

   Bedankt Babs! Er wordt inderdaad vergeten hoeveel tijd erin gaat zitten, vooral als je zelf ook nog voor fotomateriaal moet zorgen. Hopelijk kunnen we bedrijven op een goede manier gaan voorlichten. En tja, Social media kan soms heel vermoeiend zijn, maar is voor een influencer van onschatbare waarde. Succes! Liefs Germaine

 4. Angelique februari 1, 2018 Subscriber

  Is een goed artikel er word duidelijk verwoord wat is beschreven. Ik krijg vaak de vraag om gratis te linken sommige vallen gewoon niet in mijn doel groep. Wat ik wel vervelend vind als een bedrijf je benaderd voor een win actie en je vraag er wat voor terug. Dat ze niet meer reageren. Dan nemen ze mijn diensten gewoon niet serieus hoe ga jullie hier mee om.?

  • Germaine februari 2, 2018 Administrator

   Hallo Angelique, het belangrijkste is dat je je goed voelt bij alle soorten samenwerking. Past het niet in je doelgroep, dan gewoon niet doen! Jouw fanbase is opgebouwd aan de hand van de artikelen die je schrijft, wijk daar dan ook niet vanaf omdat je geen samenwerking wil laten lopen. Krijg je een aanbod die je toch niet af wil slaan, kijk dan naar opties om het toch meer bij je andere content aan te laten sluiten.

   En tja, niet reageren….daar heb ik zelf helaas ook nog last van. Ik heb daar best moeite mee. Ben onlangs door een mediabureau benaderd voor samenwerkingen met echte topbedrijven, direct gereageerd en geen antwoord meer gehad. Na een maand heb ik nogmaals gemaild met de vraag of alles goed was ontvangen, maar wederom niets gehoord. Ik zal dan misschien nog eenmaal iets sturen, maar laat het erna zitten. Als ze mij uiteindelijk graag willen hebben trekken ze vanzelf wel weer aan de bel.

   Succes, liefs Germaine

 5. Sarah februari 1, 2018 Subscriber

  Fijn artikel om te lezen! Ik vind het super interessant wat er gebeurt aan de business-kant van het bloggen! Ik denk dat mensen die nu nog niet begrijpen dat het voor grote influencers ‘normaal’ is om betaald te worden, gewoon niet zoveel weten of snappen van het hele systeem.

  • Germaine februari 1, 2018 Administrator

   Dank je wel Sarah. Ik denk dat het bij velen inderdaad nog onwetendheid is. Er wordt ook veel gevraagd om ROI’s. Ook de inzet van influencers is lange termijn marketing. Een eenmalige inzet zal niet gelijk voor topverkopen zorgen, met een enkele uitzondering van de top influencers op deze wereld. Maar er worden wel duizenden Euro’s besteed aan een advertentie in een magazine of een krant waarbij je daadwerkelijke ROI ook niet kan meten. Bij de inzet van een influencer kan je juist veel doelgerichter adverteren, maar ook dat is nog niet duidelijk. Hopelijk kunnen we deze markt veranderen 😉

   Succes, liefs Germaine

 6. ivo februari 2, 2018 Subscriber

  Graag kom ik eens met je in contact Germaine ivm een influencer met meer dan 1 miljoen fans. Lijkt me een mooie potential ?

 7. Simone februari 2, 2018 Subscriber

  Wat een ontzettend fijn artikel. Ik ben het er helemaal mee eens, dat het af en toe ontzettend veel tijd en werk kan kosten. En daar mag dan zeker iets tegenover staan. Maar ik vind wel dat het moet passen en dat je niet direct te hoog van de toren moet afblazen. Zoals je zelf al aangeeft, je hebt het ook wel eens voor niets gedaan en daar een portfolio mee opgebouwd. Alle beetjes helpen! Maar als je een grote influencer bent, zou ik zeker geen genoegen nemen met minder dan dat je waard bent. Want zo wordt het voor hen gewoon een goedkope manier van reclameren en dat is ook niet de bedoeling. Ik ben erg benieuwd naar het vervolg van dit soort artikelen.

  • Germaine oktober 30, 2015 Administrator

   Dank je wel Simone! Je hebt helemaal gelijk. Alles moet in verhouding staan. Ook al heb je top artikelen, in het begin draait alles om het opbouwen van een netwerk. Een bedrijf wil tenslotte bereik zien. Zodra je de basis hebt opgebouwd is het niet meer dan normaal dat een beloning in verhouding staat. Soms kan je daarvan afwijken als je bijvoorbeeld wordt benaderd door dat ene merk waar je mega fan van bent, maar het belangrijkste is dat je je er goed bij voelt en ze geen misbruik van je maken.

   Wat ook heel handig is, is voor jezelf een presskit maken. Wat is je bereik, wat kan je voor bedrijven betekenen en wat zijn de kosten. Dan is alles in één klap duidelijk voor beide partijen.

   Succes, Liefs Germaine

 8. Joyce februari 3, 2018 Subscriber

  Amen ?

 9. Linda februari 4, 2018 Subscriber

  Duidelijk artikel! Het stukje contract op stellen heb ik nog nooit gedaan, wist ik ook niet. Maar is misschien wel handig.
  Nu mail ik vaak op het eind nog concreet de afspraken ter bevestiging Maar met zo’n contract weten beide partijen waar ze aan toe zijn.

  • Germaine februari 5, 2018 Administrator

   Hoi Linda, naar mate je langer in het ‘bedrijfsleven’ zit kom je er achter dat contracten noodzaak gaan worden. Vooral als er een vergoeding tegenover staat. Ik ben zelf iemand die heel goed van vertrouwen is, maar dat is meerdere malen geschaad. Zelfs door personen waar ik het helemaal niet achter zocht. In principe is het al heel goed dat je een bevestigingsmail stuurt. Dat is in principe rechtsgeldig, maar een contract (dat kan een hele simpele opzet zijn) laat de andere partij zien dat je wel heel professioneel bezig bent en geeft misschien toch nét iets meer zekerheid.

   Succes, liefs Germaine

 10. Elbrich februari 6, 2018 Subscriber

  Mooi verwoord, en ik ben het er zeker mee eens. Mensen hebben soms gewoon niet door hoeveel tijd en energie er in een artikel word gestopt. We zijn wat waard als bloggers.

  Liefs, Elbrich

  • Germaine februari 6, 2018 Administrator

   Dank je wel Elbrich. Bloggers zijn zeker wat waard!
   Succes, liefs Germaine

Leave your comment