Health claims

Vezelrijk! Gluten free! Low Fat! No added sugar! Zero Sugar! 0% vet! High Protein! Volkoren! Betere keuze! De verantwoorde keuze! Voor ik in mijn rol als Food & Health blogger kruip en als voormalig afvalqueen móét ik dit zeggen: health claims zijn complete onzin!

Tegenwoordig is mijn relatie met eten verbeterd en eet ik wat ik lekker vind, snoep ik met mate en weet ik veel meer over wat wel of niet goed (voor mij) is. Zo weet ik nu bijvoorbeeld dat gezond zijn weinig tot niets te maken heeft met afslanken. Dat het geen synoniem van elkaar is.

Health claims

Dat een yoghurt 0% vet heeft, maakt het ook niet altijd de beste keuze, integendeel. Een volle yoghurt is vaak ook voller in kwaliteit. Hetzelfde geldt voor vlees en de health claims op kartonnen verpakkingen mag je vanaf nu helemaal vergeten.
Begrijp me niet verkeerd, eerst wist ik ook niet dat ‘meergranen’ en ‘vezelrijk’ niet hetzelfde was als volkoren. Ik wist niet eens wat volkoren in hield. Daarna dacht ik dat tarwe en gluten dikmakers waren en vermeed ik ze een tijdje. Vetten ontweek ik liever helemaal en ik heb zelfs vrijwillig een lactose-intolerantie test gedaan. Het duurde even maar na een tijdje leerde ik door dat de energiebalans (lees: energie inname vs. energie verbranding) bepalend is voor het afvallen of aankomen in lichaamsgewicht.

Health claimsGrappig is het, hoe ik werd beïnvloed door health claims zonder überhaupt te weten wat ze betekenden. Dat ik zo hard op zoek was naar redenen, excuses en snelle oplossingen, in plaats van ervoor te kiezen echt iets te veranderen.

Als mij nu wordt gevraagd wat ‘gezond’ is probeer ik altijd kort te antwoorden, maar op een of andere manier verander ik een cliché gebruikende sufferd. Ik vertel over de basis en dat die bij gewone voeding moet liggen en niet uit pakjes-afkomstige-sausjes of kunstmatige smaken bestaat. Dat de basis niet saai is, altijd hetzelfde of beperkt tot een bepaalde voedingsgroep. Dat gezondheid een combinatie is van koolhydraten, vetten en eiwitten. Dat gezondheid een gevoel is en niet per se een cijfer.

De vraag ‘Ingèr, dit is toch gezond?’ vind ik dan ook een erg vervelend, maar om het een en ander te voorkomen ga ik hem voor-eens-en-voor-altijd en zwart-op-wit beantwoorden:

Gezondheid is niet helemaal suikervrij, altijd 0% vet of koolhydraatarm. Gezondheid is een combinatie van verschillende factoren. Het is vitamines, mineralen en andere micro’s en macro’s. Gezondheid is beweging, goed maar ook ‘lekker’ eten en vooral daarvan kunnen genieten. Gezondheid is lekker in je vel zitten. Water drinken. Plezier maken.

Health claimsGezondheid is, als je het mij vraagt, in ieder geval geen stempel of iets wat je moet claimen.

Liefs,

Ingèr


Bekijk meer leuke artikelen van Ingèr op haar blog die ze samen met haar zus Britt runt: Abouttobe.nl 
Of volg haar op Instagram voor de laatste updates van haar leven! 

Germaine

Germaine

Ik houd van reizen, schrijven en fotograferen. II Digital Nomad II Virtual PR agent II Social Influencer II Specialized in influencer marketing II Loves to travel and meet new people ll For collaborations, send me an e-mail!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedIn

1 Comment Leave a comment

  1. Marvin oktober 22, 2015 Subscriber

    Helemaal gelijk! Teveel mensen laten zich leiden door die marketingclaims. Superfoods zijn ook geen wondermiddelen, al denken velen van wel. Ons lichaam heeft een goede balans nodig van voedingsstoffen als eiwitten, vetten en koolhydraten (dus ook suiker ja). Leidend voor gewichtstoename of afname is inderdaad het totale plaatje. Eet je stelselmatig boven je calorie-behoefte, dan ga je aankomen. Zit je hier stelselmatig onder, dan ga je afvallen…

Leave your comment