Sonja blogt: dik tevreden....eerste dumping en eerste mijlpaal

juni 2015

Het is inmiddels bijna negen weken geleden dat ik geopereerd ben. Ik ben natuurlijk 2 weken voor de operatiedatum al begonnen met een shake dieet. In tien weken tijd ben ik iets meer dan 18 kilo kwijtgeraakt! Ik heb het vaker gezegd en ik zal het nog heel vaak zeggen: als ik dit eerder had geweten, had ik het tien jaar geleden al gedaan! Natuurlijk waren de eerste weken best pittig. Vooral de vermoeidheid vond ik lastig. Nu ben ik natuurlijk gewend om altijd moe te zijn door de ME, maar dit voelde als een terugval. Ik merkte echter dat ik deze week wat beter in mijn energie zat. Heerlijk! Minder slaapaanvallen op het werk! Ik ben een aantal weken geleden gestart met het slikken van vitamine B12 in hoge doseringen en vitamine D ampullen. Ik heb het idee dat deze nu ook beginnen te werken in mijn lijf.

In november moet ik terug naar het ziekenhuis voor de tweede controle. Die dag wordt mijn bloed getest, vooral op vitamines. Ik ben heel benieuwd of ik een beetje op de goede weg zit. Ik merk dat ik het nog heel erg lastig vind om in het juiste ritme te komen. Ik heb totaal geen hongergevoel dus ik moet mezelf dwingen om te eten. Dan is het natuurlijk de bedoeling dat hetgene dat ik eet voedzaam is. Ik moet het eten echt voorbereiden. Doe ik dat niet, dan heb ik al helemaal geen idee wat ik eten moet. In de ochtend red ik me meestal wel met wat kwark en granola met fruit en voor de lunch probeer ik te variëren met een boterham of crackers. Bij de AH en de Deka verkopen ze tegenwoordig mini salades. Ze zijn er in verschillende smaken. Quinoa, linzen en couscous. Deze salades zijn precies genoeg om mijn mini-kiwi-maagje te vullen! En nog gezond ook, als je tenminste niet iedere avond de vettige dressing over de salade giet. Gelukkig heb ik begin juli een afspraak met de diëtiste. Ik hoop dat zij mij nog wat goede tips geven.

Mijn grootste angst voorafgaande aan de OK was misschien wel het dumpen. Vanaf de dag van de operatie ben ik enorm bezig geweest met dit fenomeen. Als ik te veel suiker of vet zou eten zou ik me hondsberoerd gaan voelen. Ik weet niet of iedereen zo in elkaar zit, maar als iemand dat tegen mij zegt, dan ga ik testen hoe ver ik gaan kan. In het begin onbewust, dat wel. Maar hoe langer het duurde voordat ik mijn eerste dump-ervaring had, hoe meer ik me realiseerde dat ik ondertussen toch allerlei dingen at die ik eigenlijk helemaal niet wilde eten! Zou ik een dumping krijgen van een dropje? 4 geprobeerd, niets aan de hand. Een halve kinderpannenkoek dan? Ook niet… Twee weken geleden ging er opeens een knop om. Waar ben je nu precies mee bezig Sonja? In plaats van me te focussen op voeding, was ik alleen maar bezig met een mogelijke dumping. Het grappige is dat ik pas voor het eerst een dumping had toen ik dit losgelaten had. Ik werd te makkelijk. Ik had met mezelf afgesproken dat ik in het weekend wel iets lekkers mocht eten als ik de hele week mijn best had gedaan met voeden in plaats van vullen.

Op zondag ochtend drink ik altijd een skinny chai latte bij de Starbucks in Amsterdam, tegenover mijn kerk. Ik at op een lege maag een stuk citroen cake… En ja hoor, mijn eerste dumping was een feit, in de kerk nota bene! Terwijl de dienst begon voelde ik het bloed uit mijn hoofd wegtrekken en ik had het gevoel dat mijn hart zichtbaar aan het bonzen was. Ik begon te zweten en kreeg pijn in mijn buik en maag. Gelukkig duurde het maar 20 minuten, maar ik zal niet snel meer zo roekeloos en zonder na te denken iets naar binnen schuiven. Leermomentje!

Ik focus me nu op mijn gevoel. Wat voel ik in mijn lijf? Heb ik energie? Dan ga ik op woensdag ochtend sporten. Voel ik me in het weekend te moe, dan rust ik. Dit werkt toch een stuk beter! Vanochtend op de weegschaal bleek ik onder de 90 kilo te wegen! NO MORE NINETIES BABY! Op naar de volgende mijlpaal!

 

Germaine

Germaine

Ik houd van reizen, schrijven en fotograferen. II Digital Nomad II Virtual PR agent II Social Influencer II Specialized in influencer marketing II Loves to travel and meet new people ll For collaborations, send me an e-mail!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedIn

9 Comments Leave a comment

 1. Tabitha | Mrs. Lush Life juni 25, 2015 Subscriber

  Ik volg jouw verhaal al een tijdje Sonja. Wat fijn om te lezen dat het zo goed uitpakt voor je. En ik herken het wel, die grens opzoeken. Ik zit inmiddels op -11kg, (ik moet er nog 19, mèh) puur door minder koolhydraten te eten en ik merk ook dat ik kijk wat wel en niet een reactie uitlokt. Suiker in ieder geval geeft mij dezelfde syptomen. Kies ik toch maar iets verstandigs… Jouw mindset gaat je zeker helpen. Ik wens je heel veel succes en plezier in het bereiken van je doel. Met je loved ones around gaat dat helemaal lukken.

 2. katrien juni 25, 2015 Subscriber

  Ik ben blij dat er iemand zo openlijk over durft schrijven. Ik ga mijn in sept laten oppereren en krijg alleen maar negatieve commentaar en horror verhalen te horen.
  Doe zo verder zou ik zeggen!

 3. Sana juni 25, 2015 Subscriber

  Ze had beter op een koolhydraten arm dieet kunnen gaan! Was die operatie ook niet nodig geweest.

 4. Lucy juni 26, 2015 Subscriber

  Hey lieve Sonja,

  Wat ben je goed bezig! Heel veel bewondering voor jou. Ga zo door, op naar een slanke toekomst! xx Lucy

 5. Nanneke juni 26, 2015 Subscriber

  Hi Sonja,

  Wat ontzettend dapper dat je er voor gegaan bent! Ik ben in Augustus aan de beurt. Gastric bypass. Ik wil je heel graag blijven volgen. Waar en hoe kan ik dat het beste doen?

  Liefs Nanneke

 6. Sytse juni 26, 2015 Subscriber

  Ik kamp inmiddels al 10 jaar met m’n gewicht. Ups and downs. 25kg eraf, 20 erbij. Ik ben een echte jojoër. Maar als ik dit dan lees, dan maakt me dat kwaad. Heeft Sonja misschien aandelen in de chirurgie? Een maagverkleinig wordt hier neergezet als iets prachtigs, een cadeautje, terwijl dat juist je laatste redmiddel moet zijn. Het is niet iets om trots op te zijn.

  Als ik ooit zover ben dat ik een maagverkleining nodig heb, dan houd ik mijn mond daarover. Uit schaamte. Omdat ik het zover heb laten komen.

  En eerlijk, ik vond Sonja als vollere vrouw, net iets mooier.

 7. mariette juli 6, 2015 Subscriber

  Ik ga 14 augustus voor de maagverkleining. Vind het leuk om je te volgen.

 8. Vivienne juli 24, 2015 Subscriber

  Leuk om je te volgen! Ik heb 24 juni een maagverkleining ondergaan en ben inmiddels na 6 weken incl. 2 shakeweken ook al 15,6 kg kwijt. Ik herken je verhaal van vermoeidheid, hopelijk word dat beter of kan ik er mee leren dealen! Suc6 nog verder en ik blijf je volgen!

 9. Saar augustus 6, 2015 Subscriber

  Wat fijn om te lezen dat het zo goed gaat Sonja.
  Ik heb begin april een gastric bypass gekregen en inmiddels ben ik 30 kg kwijt.
  Ik voel me stukken gezonder en fitter en sport nu ook 2 x per week. Ik ben zooo
  ontzettend blij dat ik van mijn klachten (pijn in de gewrichten) af ben.
  Ik let ontzettend goed op mijn voeding en merk aan alles dat de knop ook echt om
  is. En wat die dumping betreft…. ik kan er over mee praten. Suikers zijn nu echt taboe
  voor mij, maar door die dumping weet ik nu ook wat suikers met een lichaam doen.
  Geweldig voor je, dat de 9 weg is en nu inderdaad naar de volgende mijlpaal toe leven.
  Thanx, voor het delen van je ervaring.

Leave your comment