SONJA BLOGT: DIK TEVREDEN....GEDULD....

Ik was ervoor gewaarschuwd. Ik wist van te voren dat het ging gebeuren. Ik heb genoeg verhalen gelezen van lotgenoten om te weten dat het er allemaal bij hoort. En toch ben ik teleurgesteld. In de eerste twee weken na de operatie viel ik razendsnel af omdat ik natuurlijk alleen maar vloeibaar at. Logisch… Als je dan weer vast voedsel gaat eten, is de kans groot dat je, net zoals vele andere kiwi’s (mensen met een gastric bypass kiwi size maagje), blijft hangen op de weegschaal. Ik wist dat dit ging gebeuren en toch was ik even helemaal van slag toen ik na anderhalve week nog precies hetzelfde woog. Ik ben zo gemotiveerd om door te gaan! Ik heb mijn oude kleding in maat 44 en 42 en 40 al klaar hangen in mijn kledingkast. Ik kijk er iedere dag even naar, zeker als ik het even zwaar heb…

Ik ben al tien jaar te zwaar. Wat heb ik geworsteld met mijn gewicht. Ik heb werkelijk alle diëten die er zijn geprobeerd. Ondanks mijn ME (vermoeidheidsziekte) heb ik toch geprobeerd te sporten en was ik super gemotiveerd om mijn overtollige kilo’s kwijt te raken. Bloed, zweet en tranen heeft het me gekost, maar het zette geen zoden aan de dijk. De eerste tien kilo’s vlogen er altijd af als ik echt mijn best deed. Gezond eten, vijf keer per week kickboksen… Als ik dan tien kilo afgevallen was blokkeerde mijn lijf volledig. Dan gebeurde er helemaal niets meer, wat ik ook deed. Uiterst gefrustreerd gooide ik dan de handdoek in de ring, doodongelukkig met mijn 40 kilo overgewicht. Wat is het een verademing dat ik weet dat het me met mijn kiwi-maagje wel gaat lukken! Toen God het geduld uitdeelde was ik zelf denk ik net even op het toilet of zo, het zit gewoon niet in mijn pakket. Als ik iets wil, dan wil ik het nu. Niet morgen, maar het liefst vandaag. Dingen die lang duren vind ik moeilijk. Dit heeft ook wel te maken met het feit dat ik een ADHD’ertje ben hoor! Nu dat ik deze belangrijke stap heb gezet moet ik dus geduld hebben. Geduld om op een verantwoorde manier af te vallen met de juiste begeleiding.

Aardbeien met Hüttenkäse
Aardbeien met Hüttenkäse

Ik heb gelukkig nooit een eetstoornis gehad. Ik ben er wel ooit op getest omdat ik me er zorgen over maakte. Ik heb wel heel lang een verstoorde relatie gehad met eten. Ik ben opgegroeid in een gezin waar eten als iets “gezelligs” gezien werd. Als we ’s avonds op de bank onze favoriete programma’s keken, deden we dat met chips en nootjes. In het weekend vaak met rijk besmeerde toastjes. Allemaal waren we gek op chocolade en een “kaakje” bij de thee. Gezelligheid en eten hoorden nu eenmaal bij elkaar. Daarbij kwam ook nog eens dat Kaapverdianen erg van lekker en veel eten houden. Mijn vader was kok en altijd met eten bezig. Dat je het heel gezellig kunt maken zonder dat daar eten bij komt kijken kan ik mijn lieve moedertje maar moeilijk uitleggen. Haar generatie snapt niets van het principe voeden in plaats van vullen. Als ik haar uitleg hoe slecht kristalsuiker is voor je gezondheid snapt ze er niets van. We hebben toch altijd suiker gebruikt?

Ik begrijp haar heel goed, wat wisten ze 40 jaar geleden van gezonde voeding? Ik ben me heel bewust geworden van alle troep die ik klakkeloos in mijn mond stop op een dag, zonder nadenken. Vooral in de eerste twee weken na de operatie werd dat mij erg duidelijk omdat ik alleen maar vloeibaar mocht eten. Ik moest werkelijk alles laten staan. Het werd me pijnlijk duidelijk hoeveel dingen ik wel had gegeten als ik niet met een dieet bezig zou zijn op dat moment. Dat moest dus duidelijk veranderen! Er moest een knop om, zodat de operatie een groot succes zou gaan worden. Het is me gelukt. Vandaag is het 1 juni en ik ben vanaf de 2 weken voorafgaande aan mijn operatie precies 15 kilo afgevallen! Ik woog 106 en vandaag 91 kilo… In twee maanden.

Bijna onder de 90!
Bijna onder de 90!

Het gekke is dat ik dacht dat ik met deze operatie echt een hoofdstuk zou sluiten. Dat ik me niet meer constant bezig moet houden met wat ik allemaal eet. Grote onzin, want ik ben nog steeds even veel met eten bezig, alleen nu op een positieve manier! Toen mijn vader overleden was, viel ik van de stress en het verdriet enorm af. Precies een jaar geleden woog ik 87 kilo. Lichter dan dat heb ik in de afgelopen 10 jaar niet gewogen. Uiteraard is het voor mij een enorme mijlpaal dat ik bijna onder de 90 kilo weeg, maar als ik onder de 87 kilo kom, gaat de denkbeeldige vlag uit en ga ik toch echt een feestje bouwen! Met muntthee en suikervrije limoenkwarktaart!

Door: Sonja Silva

Germaine

Germaine

Ik houd van reizen, schrijven en fotograferen. II Digital Nomad II Virtual PR agent II Social Influencer II Specialized in influencer marketing II Loves to travel and meet new people ll For collaborations, send me an e-mail!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedIn

6 Comments Leave a comment

 1. aandachtsgeil juni 5, 2015 Subscriber

  Ik dacht dat je vroeger boulimia had gehad.
  Als je nou voortaan ff een lijstje maakt met de dingen die je verzint, dan maak je de volgende keer die fout niet meer. Staat zo slordig.

 2. Sonja Silva juni 9, 2015 Subscriber

  Hoi aandachtsgeil! Dat heb je dan verkeerd gedacht. En als jij nou de ballen had om niet anoniem te reageren, had ik je met liefde een lijstje gemaild! ?

 3. wendy juni 9, 2015 Subscriber

  Wauw wat knap van je! Ik weeg hetzelfde maar het lukt mij maar niet om door te zetten 🙁

 4. Karianne juni 10, 2015 Subscriber

  Na het lezen van jouw blog heb ik ook een verwijzing gevraagd voor de obesitas kliniek. Heb gisteren de screening gehad en nu afwachten of ik door ga. Erg leuk om jouw verhaal en ervaringen te lezen! Succes met behalen van je volgende doel. Ga je zeker halen. Groetjes Karianne

 5. Leyla juni 16, 2015 Subscriber

  Hooii sonja..

  Super dat je ook voor de maagverkleining bent gegaan deze heb ik op 13 maart gekregen en ben zo erg veranderd qua denken hecht meer waarde aan mezelf en eten.. Soms heb ik het nog wel is moeilijk met wat ik moet eten, heb jij hier ook last van? Ik zat te kijken op je blog en je hebt best gezonde eten (fotos) heb je misschien tips voor mij ?? En/of dag schematje zou het erg leuk vinden en leerzaam. Heel veel succes met de afvalrace “WE CAN DO IT”

  Groetjes leyla

Leave your comment