Sonja blogt: Mijn nieuwe leven

maart 2015

Het is zondag 22 februari 2015 en ik zit thuis op de bank met een grote mok verse muntthee. Ik ben de eerste paar maanden van het jaar aan het overdenken. Ik heb mijn diploma behaald! Jawel! Op 38 jarige leeftijd toch nog een papiertje op zak! Het was een heftig jaar, maar hij is binnen! Ik ben zo ongelofelijk trots op mezelf. Ongeveer anderhalve maand geleden startte ik mijn nieuwe avontuur als pedagogisch medewerker op een BSO. Heerlijk! Even geen suïcidale kids met agressie problemen en psychoses zoals bij mijn vorige job. Even een poosje kinderen waarbij het grootste probleem “broekplassen” is! Wat een verademing! Ik vond het zo ongelofelijk zwaar om bij mijn vorige werkgever iedere dag alleen maar met problemen bezig te zijn. Daarbij was het ook nog eens zo dat de licht verstandelijk beperkte jongeren waar ik mee werkte zelf vonden dat ze geen hulp nodig hadden. Wat heb ik een respect gekregen voor medewerkers van Jeugdzorg!

Ik hoop bij mijn nieuwe baan wat rust te vinden. Even pas op de plaats. Ik vraag me af of ik nog verder wil leren. Ik ga in ieder geval niet meer naar school, ik wil nu echt ervaring op gaan doen op de werkvloer. Nu eerst even rust en dan….toch misschien die HBO opleiding Kindercoach gaan volgen…?

Ik heb net al mijn columns van de afgelopen jaren van o.a. weekblad Vriendin en de website Buddymama terug gelezen. Wow, wat heb ik toch een turbulente tien jaar achter de rug! Ongekend. Wat fijn dat ik eindelijk in rustig vaarwater terecht gekomen ben! Ik kabbel rustig voort met mijn fijne gezinnetje. Ik heb echter wel een beslissing genomen die voor mij “life-changing” gaat zijn! Via iGlossy wil ik jullie graag op de hoogte houden. Ik was van plan om het helemaal stil te houden maar ik denk dat er veel mensen zijn die zich kunnen vinden in mijn gevoelens. Ik heb het idee dat er veel vrouwen en mannen zijn die worstelen met dezelfde gedachten. Dus heb ik besloten om ze met jullie te delen!

Sinds de geboorte van Damian worstel ik met mijn gewicht. Ik heb in deze tien jaar werkelijk alle diëten die er bestaan geprobeerd. In de eerste periode viel ik af, daarna kwam het er weer net zo hard aan en meer. Ik moet toegeven dat ik een emo-eter ben. Na het overlijden van mijn vader ging het helemaal mis. Shoppen was altijd mijn favoriete bezigheid. Totdat ik voorbij alle leuke jurkjes door moest lopen naar de grote maten afdeling. Passen deed ik niet meer omdat ik me echt rot voelde in die benauwde pashokjes met overal spiegels. Toen ik laatst op zoek moest naar een spijkerbroek en twee keer terug moest lopen voor een grotere maat, heb ik de knoop doorgehakt. Maat 48, daar ligt mijn grens. Nu ga ik om hulp vragen. Ik ben bij dr. A. terecht gekomen en na een goed gesprek heb ik besloten om voor de Gastric Bypass te gaan. Ik heb op dit moment een BMI van 36,8. Omdat ik erg veel last heb van slaapapneu kom ik in aanmerking voor deze operatie.

Drie vliegen in 1 klap! 40 kilo overgewicht verliezen, geen slaapapneu meer en stoppen met mijn maagtabletten die ik dagelijks slik voor het breukje in mijn middenrif. Ik doe het!

Ik heb me wekenlang ingelezen, ik ken alle do’s en don’ts en ik ben me bewust van de risico’s. Het is niet zo dat ik er heel licht over denk, begrijp me niet verkeerd. Ik weet dat deze operatie een levenslange verandering teweeg gaat brengen maar niets doen heeft ook risico’s. Diabetes, hart- en vaatziekten. Ik moet er niet aan denken. Ik wil een gezond BMI. Een gezond lichaam! Mijn doel is om volgend jaar aan de Dam tot Dam loop mee te gaan doen. Dat is op dit moment ondenkbaar. Ik loop nu 2.3 km en dan ben ik kapot. Deze minimarathon is 16,1 km. Toch geloof ik dat het me moet lukken. Ik verheug me op de eerste keer winkelen bij de normale maten. Ik kijk uit naar het moment dat ik mijn veters kan strikken zonder dat ik benauwd ben van de massa op mijn buik die me de adem beneemt. Zonder nadenken de trap nemen in plaats van de lift. Weer blij zijn als ik naar mezelf kijk in de gevreesde spiegel. Hier op iGlossy kunnen jullie mijn strijd voor een gezond lijf volgen. Open en eerlijk. Ik ben klaar voor mijn nieuwe leven. Klaar voor herkenning als ik in de spiegel kijk! Want wat heb ik mezelf gemist…!

Door: Sonja Silva

 

Germaine

Germaine

Ik houd van reizen, schrijven en fotograferen. II Digital Nomad II Virtual PR agent II Social Influencer II Specialized in influencer marketing II Loves to travel and meet new people ll For collaborations, send me an e-mail!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedIn

12 Comments Leave a comment

 1. Marije maart 26, 2015 Subscriber

  Wat een moedige beslissing van je! Ik heb zelf 1,5 jaar geleden een gastric bypass gekregen en ik kan je vertellen: het is het beste cadeau wat ik mezelf ooit heb gegeven! Ik wens je veel succes en sterkte de komende tijd. Niet alleen met betrekking met je operatie, maar ook met je nieuwe baan en je gezin!

 2. Lucy maart 26, 2015 Subscriber

  Wat ben je toch een stoer wijf! Respect. Go for it, girl! xx

 3. Saskia (www.fabandluxury.com) maart 27, 2015 Subscriber

  Respect Sonja!
  Heel veel succes met je afvallen, bin there done it!

  Liefs Saskia

 4. Yassir van Unen maart 28, 2015 Subscriber

  Hoi Sonja,

  Overgewicht, apneu en emotie eten kun je zo goed aanpakken zonder zo’n ingrijpende operatie.
  Via de natuurlijke weg zijn al deze dingen aan te pakken op een gezonde manier.
  Je hersenstofwisseling voor eetproblemen / lekker in je vel zitten, de juiste voeding en beweging om
  een optimaal gewicht te bereiken EN te behouden (diëten werkt niet) en ook slaap apneu is hiermee
  te verminderen.

  Een operatie zal niet de oorzaak oplossen waardoor je nu in deze situatie zit.
  Ik weet niet wanneer die gastric bypass gepland staat, maar ik nodig je graag uit om eens langs te komen.

 5. christa jansen maart 28, 2015 Subscriber

  Als ME patient ben ik erg verbaasd over je artikel wetende dat jij ook ME patient bent. Die narcose en operatie zullen je veel zieker maken en ik vind het al een wonder dat je met deze ziekte nog 2,3 km kan lopen een studie kan volgens en werken. Ik ken eigenlijk geen enkele andere patient die dat kan. Ga het niet verknallen door zo’n operatie je kunt niet meer terug en ipv van de van dam tot dam loopt is de kans groot dat je zo’n terugslag krijgt datje niet eens meer 1 km kan lopen of werken of studeren

  • Hypochonder april 3, 2015 Subscriber

   Ze heeft weer wat nieuws, dan heeft ze ineens geen last meer van het vorige. Aandachtsgeil noemen ze dat.

  • Bess juni 12, 2015 Subscriber

   Er is bij haar nooit ME vastgesteld, deze “diagnose” heeft zij zichzelf met behulp van Google gesteld. Let op mijn woorden, als ze straks via deze (laffe) manier weer op gewicht is, is het KDV waar ze werkt niet meer goed genoeg en zal ze alles aangrijpen om weer in de spotlights te komen.

 6. Lizz april 12, 2015 Subscriber

  Wel een beetje zwak. Je hebt het er zelf aan gegeten, dan moet je het gewoon op eigen kracht eraf kunnen krijgen. Oorzaak haal je nu niet weg, alleen het gevolg. Woorden als ‘discipline’ en ‘nee’ kan je je beter eigen gaan maken.

 7. Simone juni 26, 2015 Subscriber

  Super goed van je dat je deze stap hebt genomen!!
  Ik ben zelf 27 mei 2013 geopereerd en ben in,ideële 53 kg kwijt. Van maat 52 naar maatje 38/40. En het voelt zo ontzettend goed, had dit 10 jaar eerder moeten doen.
  En ja ook ik dump nog wel eens…. Vanmiddag nog bijvoorbeeld, maar neem deze enkele keren voor lief, het staat in het niets van al het mooie dat me al heeft gebracht!

  X

 8. Kees juli 18, 2015 Subscriber

  Leuk dat je op oudere leeftijd nog even gaat studeren. Het is nooit te laat om dingen bij te leren!

 9. Ilayda februari 17, 2016 Subscriber

  Hier in Praag kun je de Codex Gigas bewonderen, ik weet niet op welke mainer en hoeveel glas ertussen zit, maar toch Ik ga een dezer dagen (ik woon in Praag) dat boekie toch maar eens bekijken

 10. Karin februari 18, 2016 Subscriber

  Ik vind het ook super knap hoor alleen wat ik jammer vind dat er gezegd wordt:’van maat 48 naar ‘normale’ maten’. Daar wordt alweer zo’n toon aangeslagen dat maat48 dus niet normaal is. Jammer!!!

Leave your comment