SONJA BLOGT: MIJN NIEUWE LEVEN, ONE MORE SLEEP

20 april 2015

Bye bye maat 48
Bye bye maat 48

Nog één nachtje slapen. Dat is mijn eerste gedachte als ik mijn ogen vanochtend open doe. Morgen is het zo ver! Ik kijk al uit naar deze dag vanaf 1 december. Al 4 maanden tel ik af naar deze dag! Voordat je een uiteindelijke operatie datum krijgt doorloop je een lang traject met maar liefst 7 disciplines. Psycholoog, chirurg, diëtiste. Je komt niet zomaar in aanmerking voor een Gastric Bypass, er gaat een strenge selectieprocedure aan vooraf. Logisch ook, het is heel erg belangrijk dat je in staat bent om je leven helemaal om te gooien. Ik heb me de afgelopen weken verdiept in eiwitrijk eten. Dit is heel belangrijk na de operatie. Ik denk dat je het vooral ook een beetje leuk voor jezelf moet maken, dus ben ik een receptenboekje aan het samenstellen met leuke recepten. Aangezien vitaminetekorten een veel voorkomend probleem is na de operatie heb ik me verdiept in super gezonde smoothies. Ook deze staan klaar in mijn schrift. Lekker veel verse groenten en fruit.

Ik ben ook vast gestart met het slikken van extra vitaminepreparaten. En ik heb een fiets gekocht! Het is belangrijk om zo snel mogelijk na de operatie te gaan bewegen. Fietsen vind ik heerlijk. Lekker samen met mijn twee mannen. We wonen vlakbij een heerlijk recreatie gebied in Zaandam. Iedere dag ga ik met Pyke samen een rondje om de plas lopen met ons hondje. Ik vraag me af hoe lang het gaat duren voordat ik weer een beetje mobiel ben. Zo gaan er allerlei vragen door mijn hoofd. Morgen om deze tijd… Zou ik veel pijn hebben na de OK? Ik hoor daar verschillende verhalen over. Gelukkig heb ik een hele hoge pijngrens, maar ben ik wel allergisch voor alle reguliere pijnstillers. Daar word je wel een bikkel van! Ik mag pas de dag na de operatie iets vloeibaars eten. Zou dat pijn doen?

Al deze vragen spelen door mijn hoofd maar toch voel ik me heel rustig en ik geef me helemaal over aan dit gevoel. Ik denk dat ik morgenochtend echt wel even nerveus zal zijn hoor! Het is toch een hele happening. Maar het gevoel van rust overheerst. Ik weet gewoon dat het me nu gaat lukken. Ik weet dat dit het einde is van een tijdperk waarin ik zo enorm geworsteld heb met mezelf. 10 jaar lang heb ik mezelf niet gezien als ik in de spiegel keek. Ik verlang zo naar het gevoel van herkenning als ik naar mijn eigen spiegelbeeld kijk. Ik verheug me nog meer op een gezond lichaam. De dag dat mijn voeten hersteld zijn van het doorzakken door mijn gewicht en ik weer hakken kan dragen!! Geen pijn meer in mijn voeten, pfffff. Heerlijk lijkt me dat. Ik hoop dat ik zo snel mogelijk weer kan starten met kickboksen! En deze keer met resultaat. Ik trainde de afgelopen 9 maanden 5 keer per week en nog gebeurde er niets. Zoveel dingen om me op te verheugen! Ik houd jullie op de hoogte!

 

Germaine

Germaine

Ik houd van reizen, schrijven en fotograferen. II Digital Nomad II Virtual PR agent II Social Influencer II Specialized in influencer marketing II Loves to travel and meet new people ll For collaborations, send me an e-mail!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedIn

6 Comments Leave a comment

 1. Divine april 20, 2015 Subscriber

  Je schrijft leuk, hoop dat het je allemaal straks een beetje meevalt en dat je maar een gelukkig leven tegemoet gaat straks! 🙂

 2. Bertie april 20, 2015 Subscriber

  Er vielen me een paar dingetjes op:

  In je blog van eind maart schrijf je dat je anderhalve week bezig bent met lijnen en van 106 naar ruim 101 kilo bent gegaan (wat eigenlijk ongezond snel is, 5kg in 1,5 week) en in dit blog schrijf je dat je de afgelopen 9 maanden 5x per week trainde en er nog niets gebeurde…. Dat is wel vreemd, tenzij je nu gezond eet en dat in de 9 maanden ervoor absoluut niet deed? Maar in dat geval lijkt me niet dat je in aanmerking zou moeten komen voor een operatie, omdat je dan tenminste een jaar een dieetbehandeling moet hebben gevolgd?
  Een tweede vraag is, je geeft aan dat je een bmi van 36 hebt. Om voor vergoeding in aanmerking te komen moet je een bmi van 40 hebben of van 35 en suikerziekte. Omdat je in je vorige blog schrijft dat je allemaal gezondheidsrisico’s ‘loopt’ zoals diabetes, lijkt het er op dat je dat (hopelijk) nog niet hebt. Ik ben dan ook zo benieuwd hoe je het voor elkaar hebt gekregen dat de operatie vergoed wordt. Dit omdat ik ook maat 48 heb gehad, inmiddels afgevallen tot bijna 44, maar vanwege de BMI niet in aanmerking kwam voor vergoeding.

  Alvast bedankt voor je reactie.

  • Overzee april 24, 2015 Subscriber

   Bertie,

   Wat betreft de bmi criteria; voor bmi tussen de 35-40 moet je aanvullende problematiek hebben zoals suikerziekte. Maar ook hoge bloeddruk, gewrichtsproblemen (artrose, reuma) zijn indicaties op grond waarvan je groen licht krijgt voor een operatie.
   Het klopt dat het een heel traject is en dat je deze operatie niet zomaar krijgt. Hoewel elk ziekenhuis zijn eigen accenten legt zijn er toch wat uniforme regels die mede door de zorgverzekeraar worden geëist. Zoals je bmi, het feit dat je minimaal 4 maanden bij een diëtist moet zijn geweest en dat die een positief verslag heeft gemaakt waaruit een goed eetpatroon blijkt en geen eetstoornissen. Pas dan mag je bij veel ziekenhuizen, naast verplichte voorlichtingsbijeenkomsten door naar de screening Waar een multidisciplinair team , vaak een diëtist, een psycholoog, internist die allen tot de conclusie moeten komen dat een operatie voor jou goed zou zijn. Vaak en in mijn geval was het zo dat ik met een normaal dieet haast niks meer afviel. Het laatste dieet bij mijn ziekenhuis was een energie maar vooral koolhydraatbeperkt dieet om je lever te doen slinken zodat de chirurg er makkelijker bij kan komen tijdens de operatie. Ik viel ook niks/nihiel af maar tijdens dit laatste dieet 5 kilo. Had een bmi van 36, woog 104. Nu na 2 jaar al een jaar stabiel met een gewicht rond de 62 kilo. Het is zoals Sonja zegt. Je gaat afvallen met deze operatie. Of je goed afvalt en blijvend is voor het grootste deel van de mensen afhankelijk van de wijze waarop het je lukt een nieuwe leefstijl vol te houden. De operatie is een hulpmiddel, naast een kleinere maag verandert door de operatie (aan de buitenkant van je maag worden bepaald hormonene aangemaakt die je buiten spel zet) je hormoonhuishouding en wordt je spijsvertering gereset. Het is aan jou om hier zorgvuldig mee om te gaan en te leren nu goed te gaan eten. Om die reden hebben veel ziekenhuizen voorlichting en verplichten ze een diëtist om te checken in hoeverre het je lukt goed ekeuzes te maken alvorens je een operatie krijgt. Ook na de operatie is er vaak een traject i.i.g. bij het ziekenhuis waar ik ben geopereerd. Juist door te herkennen en te erkennen dat je niet van lucht te dik bent geworden heb je de sleutel in handen tot blijvend gewichtsverlies. Een gewichtsoperatie is geen quick fix maar indien zorgvuldig afgewogen door een multidisciplinair team en de patiënt een hulpmiddel naar een gezonder leven

 3. Leonie april 20, 2015 Subscriber

  Succes! Ik heb in maart 2014 een mgb gehad! M’n hele leven te dik geweest. Op de operatie dag 130 kg schoon aan de haak, nu ruim een jaar later op 2 kilo na gehalveerd, dus nog 67 kg. Ben zo blij met m’n nieuwe leven, heb er 3 jaar over nagedacht om deze operatie te doen en nu denk ik had ik het maar 3 jaar eerder gedaan! Ik hoop dat jouw verhaal net zo een succes verhaal wordt als die van mij!

 4. Sam april 21, 2015 Subscriber

  Sonja, gefeliciteerd met je beslissing. Wens je onwijs veel sterkte en beterechap toe de komende dagen, weken, jaren!!! Ik heb exact t zelfde gehad en ben ook goed geholpen met een Gbp. Als je maar een fractie geholpen wil worden, dan doe ik dat graag voor je.

 5. Petra april 24, 2015 Subscriber

  sonja

  Heel veel succes
  Ik volg je graag
  Sta nu op de wachtlijst voor gbp in sfg
  Ben alle rondes door en wacht op ok data

  Ik vind spannend eng en fijn tegelijk

  Groeten Petra

Leave your comment