Wat zijn superfoods nu eigenlijk?

Steeds vaker kom je de term superfoods tegen. Op het internet, in gezondheidwinkels en in supermarkten. Het is tegenwoordig bijna overal te vinden, maar wat zijn superfoods nou eigenlijk? En wat maakt deze superfoods zo super? Superfoods zijn natuurlijke voedingsmiddelen die meer dan een normale hoeveelheid goede voedingsstoffen bevatten.

De meeste superfoods bevatten ongeveer 12 of meer van deze goede voedingsstoffen. Bij ‘normale’ gezonde voedingsmiddelen zijn er vaak maar 2 of 3 unieke gezonde eigenschappen aanwezig. Superfoods zijn heel erg rijk aan antioxidanten, mineralen, vitaminen en aminozuren. Door dagelijks een aantal superfoods aan je eetpatroon toe te voegen merk je hier zeker de voordelen van. Een aantal voordelen van het eten van superfoods:

– Aanzienlijk meer energie.
– Het is goed voor het cholesterolgehalte.
– Verbetert het immuunsysteem en verminderd de kans op infecties.
– Zorgt voor een goede bloeddruk.
– Kleinere kans op hart en vaatziektes, kanker en andere ziektes.
– Neutraliseert de Ph waarde van het lichaam.
– Helpt bij afslanken en houdt controle over het gewicht.

Omdat veel mensen geen idee hebben welke voeding er tot de superfoods behoort, en welke je het beste kan aanschaffen heb ik voor jullie een lijstje samengesteld met 10 voorbeelden van veel voorkomende superfoods:

1. Chia zaad
Chia zaad is een van de populairste superfoods op dit moment. Dit is ook niet zo gek want het is gemakkelijk in je eetpatroon te verwerken, mega gezond en lekker! Het heeft een hoog percentage aan omega-3 vetzuren, antioxidanten, proteïnen, mineralen, vezels en eiwitten. Door al deze goede eigenschappen stimuleert chia zaad het afvallen, verlaagt het je cholesterol, verhoogt het je weerstand, vebetert het de werking van je hersenen, houdt het je bloedsuikerspiegel laag, vermindert het stress, gaat het veroudering tegen en zorgt het voor sterke nagels en gezond haar.

2. Lijnzaad
Lijnzaad is een zaadje boordevol met omega 3 en 6, vitamine B1, kalium, zink, magnesium en calcium. Ook heeft lijnzaad een reinigende werking. het goedje wat vrijkomt als je de zaadjes breekt vormt een laagje aan de binnenkant van je darmen, het neemt de slechte afvalstoffen op en voert dit uit het lichaam!

3. Hennepzaad
Hennepzaad is een zaad vol met proteïnes. het bevat 33 tot 37 procent plantaardige proteïnen. hennepzaad stimuleert de spieropbouw, het uithoudingsvermogen, sterke botten en tanden en de natuurlijke reiniging van het lichaam. hennepzaad bevat meer dan 20 soorten mineralen en de olie uit de hennepzaad bevat omega 3, omega 6 en omega 9.

TIP: Chiazaad, Lijnzaad en Hennepzaad zijn erg lekker om te mixen in bijvoorbeeld een smoothie of door je yoghurt. Deze zaden verwerken in je ontbijt zorgt voor een flinke dosis energie overdag!

4. Cranberry’s
Cranberries bevatten veel vitaminen, mineralen, vezels en zitten boordevol anti-oxidanten. Ze bevatten ook fenolzuren, proanthocyanidinen, flavonoïden, polyfenolen en nog vele andere essentiële voedingsstoffen. cranberry’s zorgen voor een gezond gebit, zijn goed voor hart en bloedvaten, voorkomen maagzweren, verlagen het cholesterol en beschermen ons tegen ziektes.

5. Rauwe cacao
Rauwe cacao bevat grote hoeveelheden mineralen waaronder zink, chroom koper, magnesium, zwavel, mangaan en vitaminen A, B1, B2, C, D, E. Ook bevatten ze omega 6- vetzuren, tryptofaan en serotonine. Rauwe cacao heeft een beschermende werking. Het beschermt ons tegen diabetes, hoge bloeddruk, hart en vaatziektes en botontkalking. Ook verhoogt het onze hersenactiviteit, verbetert het de bloedcirculatie, ontspant het de spieren en bestrijdt stress. Het houdt de bloedsuikerspiegel in balans en het werkt bovendien als een licht antidepressivum en verbetert het humeur!

6. Kokos
Kokos bevat meer dan 90 procent rauwe verzadigde vetten, dit is een zeldzaam en belangrijk onderdeel van elke cel in ons lichaam. Ook bevat kokos sterke anti-oxidanten. Kokos verbetert de werking van ons spijsverteringsstelsel, ondersteund het immuunsysteem, bevordert de opname van calcium en magnesium, ondersteunt de hormoonhuishouding, bevordert de werking van de schildklier, herstelt het natuurlijke vetgehalte van de huid, is goed voor de hydratatie en ook staat het bekend om zijn helende en cosmetische kracht. het helpt op de huid om huidproblemen te verzachten of te voorkomen. kokosproducten zijn in verschillende vormen verkrijgbaar:
– kokosbloesemsuiker
– kokosboter of creme
– kokosmelk
– kokosolie
– kokosvlees
– kokoswater

7. Rauwe honing
Rauwe honing is een erg gevarieerde voedingsbron en wordt vaak gebruikt als zoetstof en zelfs als medicijn. Honing bestaat voor ongeveer 70 procent uit natuurlijke suikers die ons lichaam snel en gemakkelijk opneemt. De overige 30 procent bestaat uit antioxidanten, mineralen, vitaminen, eiwitten, vrije aminozuren, organische vetzuren, enzymen, koolhydraten, fytonutriënten, hormonen en probiotica. Rauwe honing levert een goede bijdrage aan ons immuunsysteem en onze lichamelijke conditie. Het helpt bij de opname van calcium, helpt tegen bloedarmoede, werkt verzachtend voor onze luchtwegen, ontgift het lichaam, verbetert de spijsvertering, voorkomt maagzweren, infecties, migraine en slapeloosheid. Zorg wel dat je echt de rauwe (biologische) versie koopt, want in de ‘ normale’ honing dat vaak uit het buitenland vandaan komt zijn de meeste van deze goede voedingsstoffen niet meer aanwezig. Ook krijgen die bijen suikerwater gevoerd om te overwinteren en hierdoor zitten er onbewust toch kunstmatige suikers in je honing.

8. Quinoa
Quinoa bevat erg veel vitaminen en mineralen, waaronder vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11, E, ijzer, kalium, magnesium, koper, mangaan, calcium, fosfor en zink. Quinoa heeft en virusremmende werking en versterkt het immuunsysteem. Doordat quinoa extreem rijk is aan voedingsvezels krijg je er snel een verzadigd gevoel van en hierdoor helpt het om gewicht te verliezen. Quinoa kan op dezelfde manier gekookt en gegeten worden als rijst.

9. Goji bessen
Goji bessen bevatten veel vitaminen (B1, B2,B3,B6, C en E), mineralen, carotenoïden, aminozuren, essentiële vetzuren, flavonoïdes, polysacharides en betanïe. De bessen hebben een krachtige antioxidantwerking waarmee veroudering wordt tegengegaan. Ook hou het de bloedsuikerspiegel op pijl en is het goed voor het cholesterolgehalte. Ook geven ze je meer energie en hebben ze een positief effect op je immuunsysteem, spijsvertering en ze zorgen ook nog een voor een sterke nagels en een gladde huid.

10. Spirulina
Spirulina is een blauwgroene alg die in de winkel vaak wordt verkocht in de vorm van een voedingssuplement. Het bestaat voor 65 procent uit goed opneembare proteïnen, spirulina is de rijkste eiwitbron ter wereld. Spirulina bevat ook een heleboel andere essentiële voedingsstoffen. Het bevat onder andere een hoge dosis vitaminen, mineralen, aminozuren, sporenelementen, vetzuren, koolhydraten, antioxidanten en chlorofyl.  Spirulina zorgt voor opbouw en groei van de spiermassa en lichmelijke kracht. Het uithoudingsvermogen en fysieke energieniveau nemen sterk toe. Ook werkt het ontstekingremmend en helpt het tegen bloedarmoede. Spirulina zorgt voor een gave huid en gezond haar en ook heeft het een zeer positieve werking op onze hersenchemie.

Superfoods zijn onder andere te koop in de Ekoplaza en G&W gezondheidswinkels. Het is ook online verkrijgbaar: www.superfood.nl

Er zijn behalve de bovenstaande superfoods nog vele andere superfoods. Welke superfoods zijn jullie favorieten? en hoe eten/drinken/verwerken jullie ze het liefst? Laat het me weten, tips en ideeën zijn altijd welkom!

Liefs Daphne

Germaine

Germaine

Ik houd van reizen, schrijven en fotograferen. II Digital Nomad II Virtual PR agent II Social Influencer II Specialized in influencer marketing II Loves to travel and meet new people ll For collaborations, send me an e-mail!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedIn

1 Comment Leave a comment

  1. Goji bes recepten september 8, 2015 Subscriber

    Hi
    \ sinds ik goji neem elke dag voel ik me veel gezonder in mijn energie

Leave your comment