Wist je dat...over asperges?

Koks voor koks levert op maat mise en place aan Horeca bedrijven en instellingen. Door de ambachtelijke manier van werken zorgt Koks voor Koks voor een constante kwaliteit aan producten. Dit helpt de werkdruk in keukens verminderen, en de loonkosten onder controle te krijgen. Wekelijks zullen ze je informeren met interessante ‘weetjes’. Het seizoen is weer begonnen, dus hebben we het deze week over asperges.

Wist je dat…

 1. Asperges het witte goud worden genoemd?
 2. Verse asperges piepen? Als je twee verse asperges tegen elkaar aan wrijft maken ze een piepend geluid. Check ook gelijk de onderkant en top van de asperge. Deze mogen namelijk niet ingedrukt worden. Indien ze te zacht zijn is een teken dat de asperge niet vers is.
 3. Asperges weinig calorieën bevatten? Per 100 gram bevatten ze 20 kcal en hooguit 0,2 gram vet. Super verantwoord voor een healthy lifestyle.
 4. Er naast witte asperges ook groene en paarse asperges bestaan? Witte asperges groeien onder de grond en de groene en paarse asperges groeien bovengronds. Deze bevatten dan ook meer vitaminen dan de witte asperges.
 5. Asperges enorm goed zijn voor je lichaam? Ze bevatten o.a. Vitamine E, een antioxidant die vet weet op te lossen. De kop van de asperge is rijk aan B-vitaminen wat goed is voor je energielevel en ze bevatten veel mineralen wat goed past in een zoutarm dieet. Daarnaast zijn ze vochtafdrijvend wat enorm goed is voor de functie van je nieren.
 6. Er mannelijke én vrouwelijke asperges bestaan? De mannelijke asperges zorgen voor de meeste opbrengst en worden dus ook meer gekweekt.
 7. Asperges wel zo’n 10 cm per dag groeien en worden geoogst bij 22 cm?
 8. Het aspergeseizoen duurt van April tot 24 Juni?
 9. De kenmerkende urinegeur wordt veroorzaakt door asparaginezuur, dat in de urine wordt afgebroken tot vluchtige geurstoffen?
 10. Als je asperges schilt en daarna invriest kun je er tot 6 maanden later nog eens van genieten.

Het klassieke gerecht met asperges is gekookt met ham, gekookte eieren en botersaus, maar er is nog zoveel meer dat je met asperges kan doen.

Wat dacht je van:

 • aspergesoep
 • asperges met vis en krieltjes
 • salade van rabarber met asperges en aardbei
 • pastasalade met asperges
 • lasagne met zalm en groene asperges
 • hartig taartje met asperge, ei en ham

We zijn erg benieuwd, hoe eten jullie asperges het liefst?

Germaine

Germaine

Ik houd van reizen, schrijven en fotograferen. II Digital Nomad II Virtual PR agent II Social Influencer II Specialized in influencer marketing II Loves to travel and meet new people ll For collaborations, send me an e-mail!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedIn

Leave your comment