Zo versla jij dat middagdipje!

Een middagdipje, in het zuiden hebben ze dit al beter door. Elke middag wordt er op het heetst van de dag een siësta gehouden. Niet alleen om de warmte te ontwijken, maar ook om aan het middagdipje toe te geven. Maar goed, wij zijn noordelingen. Wat kunnen wij er eigenlijk tegen doen?  

Middagdipje, waar komt het vandaan?
Ook al zijn we niet allemaal een held op de dansvloer, iedereen heeft een ritme. De zogenaamde biologische klok. Nu is de biologische klok niet alleen een gevoel, maar het is ook echt biologisch. Er worden hormonen aangemaakt die je actiever maken, maar er worden ook hormonen aangemaakt die je juist slaperig maken. Op die manier word je ’s ochtends wakker en ben je ’s avonds moe genoeg om in slaap te vallen.

Er is onderzoek gedaan wanneer die hormonen actief worden en wat dat betekent voor ons ritme. Ongeveer 3 uur nadat we zijn opgestaan, zijn we het meest alert. Heel handig om te weten, want dat is het beste moment om ingewikkelde sommen of die moeilijke presentatie te maken.

Aan de andere kant, ongeveer 8 uur na het ontwaken, zit je alertheid op een erg laag punt. Het zo bekende middagdipje. Vergeet die ingewikkelde sommen of moeilijke presentatie maar, want er zal weinig uit je handen komen. Dit is vervelend, maar duurt gelukkig nooit lang. Na een uurtje is je dipje weg en kun jij er weer tegen aan!

4 tips om dat middagdipje te verslaan!
Het is dus biologisch vastgelegd dat je ’s middags een dipje krijgt. Als je het druk hebt, kan een uur heel erg lang duren. Je hebt geen tijd om een uur lang alles eventjes op een laag pitje te zetten. Die presentatie moet je af hebben of je hebt morgen een deadline. Hier een aantal tips op een rijtje om je energiepeil omhoog te krijgen tijdens je midagdipje!

Tip 1 (Eet) meer vitamine B en D
Vitamines zijn uiteraard heel goed voor je, maar het betekent niet altijd dat je daardoor meer energie krijgt. Het is belangrijk dat je je dagelijkse dosis aan vitamine binnen krijgt, maar meer vitamines zorgt er niet voor dat je je actiever voelt. Dit komt doordat je lichaam maar een kleine hoeveelheid van een vitamine nodig heeft. Er zijn veel vitamines die je lichaam niet kan opslaan. Alle extra vitamine scheidt je daardoor ook weer uit. Er zijn twee soorten vitaminen die er wel echt voor zorgen dat je actiever wordt.

Vitamine B helpt mee bij het maken van energie in je lichaam. Het is daarom meer dan logisch dat vitamine B je meer energie kan geven. Deze vitamine vind je terug in rijst, eieren, melk, vlees, vis en spinazie. Wil je je middagdipje een beetje tegen gaan? Verwerk deze producten dan in je dieet en je zult merken dat je meer energie krijgt.

Vitamine D vermindert de loomheid die je soms kan voelen tijdens het middagdipje. Je kent dit vast wel. Ga je een eindje wandelen of buiten de deur lunchen, dan voel je je snel actief worden. Zonlicht activeert een stofje in je huid die vitamine D kan maken. Voel je dat middagdipje aankomen, maak dan eventjes een ommetje!

Tip 2: Zonder water, geen energie
Het is sowieso erg belangrijk om water te drinken. Maar, wist je ook dat te weinig water kan zorgen voor moeheid? Je lichaam heeft het moeilijk om je waterpeil op niveau te houden. Al je energie gaat daarheen en daar komt dan weer de middagdipje om de hoek kijken! Blijf de hele dag door goed drinken. Zet een grote fles water op je bureau en dwing jezelf dat die leeg moet zijn aan het eind van de dag.

Tip 3: Sla nooit een maaltijd over
Het is erg verleidelijk om ’s ochtends je ontbijt over te slaan om zo langer in bed te kunnen blijven liggen. Om over je middagdipje heen te komen, is het erg belangrijk dat je dat ontbijt toch neemt. Je lichaam heeft energie nodig om geen dipje te krijgen. Regelmatig eten is daarom heel erg belangrijk. Sla daarom nooit je ontbijt, lunch of diner over! Het is daarnaast ook goed om tussen je lunch en diner iets te eten. Precies op het moment dat jouw dipje zich aankondigt. Het is slim om dan natuurlijke suikers tot je te nemen. Denk bijvoorbeeld aan appels, peren of blauwe bessen. Hierin zit glucose die je hersenen gelijk kunnen gebruiken om te verbranden. Tussendoortjes zoals koekjes of snoep bevatten ingewikkelde suikers, die je lichaam eerst moet ombouwen tot glucose. Daardoor duurt het langer voordat je lichaam gebruik kan maken van die suikers en ze moeten daar ook nog energie voor gebruiken. Skip deze dus! Sla je banaan ook liever over. Hier zit namelijk melatonine in. Dit is het hormoon die zorgt voor je biologische klok. Hoe meer melatonine er aanwezig is, hoe liever jij je bed in kruipt. Dat willen we nog niet om 4 uur! 😉

Tip 4: Stress is nergens goed voor
Eén hele vervelende factor die kan zorgen voor je middagdipje is stress. Hoe meer stress, hoe erger dat dipje gaat worden. Het is dus ook erg belangrijk dat je rust neemt. Zo laad je jezelf op om de dag door te kunnen komen. Neem lekker een koffiepauze of spreek af met je vriendinnen om ’s middags te gaan lunchen.

Conclusie
Iedereen heeft last van middagdipjes. In het zuiden van Europa zijn ze er al helemaal op ingesteld, maar in het noorden gaat het anders. Het is handig om er rekening mee te houden! Begin ’s ochtends met die moeilijke taak en doe ’s middags die saaie klusjes die niet veel hersenactiviteit vereisen. Zorg er daarnaast voor dat je altijd een appeltje en een glas water voor de dorst bij je hebt.

Heb jij weleens last van middagdipjes?

Liefs,

Claudia


Meer lezen van Claudia? Neem dan eens een kijkje op haar blog: www.vintagirie.com 
Volg Claudia ook op Instagram!

Germaine

Germaine

Ik houd van reizen, schrijven en fotograferen. II Digital Nomad II Virtual PR agent II Social Influencer II Specialized in influencer marketing II Loves to travel and meet new people ll For collaborations, send me an e-mail!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedIn

Leave your comment